Todalshytta

Todalshytta

Enten du kommer landeveien  eller til fots over fjellet, så er det vårt håp at du tar deg tid til noen dagen i ro i Todalen. Med Todalshytta som utgangspunkt kan du så oppleve hva denne perlen av ei nordmørsbygd har å by på. Todalshytta tilbyr overnatting, daglig middagsservering, samt utleie til private arrangement som bursdager, bryllup, dåp o.l. Hytta er åpen hver dag fra klokka 10 til 22 i sommersesongen. Serveringen er som følger: Tirsdag er det Balldag og Onsdag er det Pizzakveld. Ellers serveres det middag, små og større retter hver dag. Todalshytta er ei betjent turisthytte i eie av KNT. Utenom sesong har Todalshytta ett ubetjent kvarter (Isbua) med noen få sengeplasser.

Todalshytta på baksida

Litt historie: Todalshyttas byggherre, Ethelbert Lort-Phillips (1857-1943), kom fra Dartmouth i England. Han var en meget velstående forretningsmann og i tillegg ivrig sportsfisker. I likhet med mange av sine velstående landsmenn, kom han til Norge på slutten av 1800-tallet, særlig for å fiske laks i elvene. Det var dårlig med innlosjeringsmuligheter på Nordmøre på denne tida, og som den forretningsmannen han var, så Lort-Phillips en mulighet her. Til sammen lot han oppføre fire store hytter hvor han tilbød laksefiskerne standsmessig losji og forpleining. Lort-PhillipsTil Todalen kom han i 1900, og etter at han hadde sikret seg en 10-års kontrakt på leie av jakt- og fiskerett bygslet han tomt og lot lokale håndverkere reise «Phillips’ House» i 1901. Bygdafolket kalte for øvrig huset for Fillipen etter eieren. Det var hans kone, lady Louise Jane Forbes Lort-Phillips, som laget tegningene til hytta. Idag kalles hytta for Todalshytta. Phillips la ned et stort arbeide for å gjøre Toåa bedre egnet som lakseelv, bla. lot han anlegge flere kunstige høler eller «pools». Da Tovatna ble regulert av Driva kraftverk, ble disse hølene restaurert som en del av konsesjonsbetingelsene.

Under krigen 1940-45 ble hytta brukt av tyskerne, og siden eieren var engelsk, og altså en av fienden, dro okkupantene avgårde med det meste som var av verdifult inventar. Det eneste minnet som nå er igjen fra den engelske tiden er de flotte lakseportrettene som henger på veggen. I 1947 ble hytta kjøpt av Kristiansund og Nordmøre Turistforening, og den har siden vært i foreningens eie og drift.  I 2003 fikk Todalshytta nytt vertskap, innflytta todaling Åse Grydeland Øyen.

 Telefon: 71 66 38 36

Todalshytta inngang